Tłuszcze

Tłuszcze kojarzą się z niepożądanym składnikiem diety. Jednak tak bardzo niechciane nie są tak do końca złe. Oczywiście spożywanie tłuszczy w nadmiarze prowadzi do negatywnych konsekwencji zdrowotnych – jeśli mamy do czynienia z tłuszczami nasyconymi. Z kolei niedobór tych nienasyconych też jest niebezpieczny.Dlatego w diecie warto znaleźć równowagę i świadomie wybierać te tłuszcze, które są dla Nas dobre, a unikać tych zły. W tym dziale się tego nauczysz.

Podział kwasów tłuszczowych i źródło ich pochodzenia.

Tłuszcze nasycone

  • mięso i produkty mięsne (kiełbasa, hamburgery, itp)
  • słonina
  • masło, twarde margaryny i tłuszcze do pieczenia
  • mleko i jogurt pełnotłusty
  • ser
  • ciasto
  • makaron
  • kokosy
  • olej palmowy

Tłuszcze jednonienasycone

  • oliwki
  • orzechy – pistacjowe, laskowe, migdały
  • orzeszki ziemne
  • awokado
  • oleje wytworzone z powyższych produktów
  • olej rzepakowy

Tłuszcze wielonienasycone – typu Omega-3

  • łosoś
  • makrela
  • pstrąg
  • śledź
  • orzechy włoskie
  • olej rzepakowy
  • soja i len oraz olej z nich wytworzony

Tłuszcze wielonienasycone – typu Omega-6

  • orzechy włoskie
  • słonecznik
  • kiełki pszenicy
  • sezam
  • soja
  • kukurydza
  • oleje wytworzone z powyższych produktów

Dodaj komentarz