Encyklopedia: Witamina C – kwas askorbinowy

Witamina C od lat pozostaje jednym z najpopularniejszych środków leczenia przeziębień i zapobiegania im. Jednocześnie jest to jedna z najmniej trwałych witamin. Oprócz ludzi tylko małpy i świnki morskie muszą przyjmować witaminę C z pożywieniem lub w formie suplementów, pozostałe zwierzęta potrafią same wytwarzać ją we własnych organizmach. Znaczenie witaminy C dla organizmu i zdrowia 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina B2 – Ryboflawina

Witamina B2 pełni wiele funkcji w naszym organizmie. Niektóre z nich znamy od bardzo niedawna. Znaczenie witaminy B2 dla organizmu i zdrowia W 2011 r. opublikowano wyniki badań, świadczących o znaczącej roli witaminy B2 w procesie widzenia. Dłużej znane są jej właściwości wspomagające wchłanianie innych składników odżywczych – witaminy B6 a także żelaza. Zwiększając ilość 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina B1 – Tiamina

Spośród witamin, tiamina jest jedną z najdłużej znanych nauce. To właśnie w odniesieniu do tego składnika, w 1912 r. polski chemik Kazimierz Funk po raz pierwszy użył terminu „witamina”. Znaczenie witaminy B1 dla organizmu i zdrowia Jedną z funkcji jakie pełni witamina B1 jest uczestniczenie w przemianie węglowodanów, czyli procesie, który zapewnia organizmowi energię. Poza 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina A – Retinol

Określenie witamina A odnosi się do grupy związków grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), których korzystny wpływ na zdrowie jest znany od bardzo dawna. Jednocześnie jednak naukowcy cały czas odkrywają nowe fakty dotyczące roli jaką witamina ta pełni w naszym organizmie. Znaczenie witaminy A dla organizmu i zdrowia Witamina A jest nam bezwzględnie potrzebna 

Czytaj Więcej……

Kalorie

Kalorie to energia pochodząca z żywności, którą spożywamy. W dietetyce ilość kalorii określa się w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii, a oznacza skrótem kcal (k – kilo, czyli tysiąc, cal – calor z łacińskiego ciepło). W codziennym użyciu określenie kalorii uległo uproszczeniu – mając na myśli jedną kalorię (1kcal), tak naprawdę chodzi o 1000 kalorii (cal). 

Czytaj Więcej……

Owoce i Warzywa

Owoce i warzywa to najbardziej drogocenne produkty spożywcze w diecie człowieka. Powinniśmy sięgać po nie codziennie i praktycznie bez umiaru. Są znakomite jako surowe przekąski, składniki surówek i sałatek, czy też dodatki do innych dań. Oczywiście najlepszym wyborem są świeże warzywa i owoce, ale mrożone im dużo nie ustępują. Najważniejsze aby były jak najmniej przetworzone. 

Czytaj Więcej……

Jak spożywać więcej błonnika?

Są dwa zasadnicze powody, dla których warto zwiększyć spożycie błonnika w codziennej diecie. Pierwszym będzie potrzeba schudnięcia i utrzymania uzyskanej wagi ciała, drugim natomiast ogólna poprawa stanu zdrowia i odporności. Uzyskanie zadowalającego poziomu spożycia błonnika nie jest trudne do uzyskania i wcale nie musi wprowadzać rewolucji do jadłospisu. Zapoznaj się z trzema kluczowymi poradami jak 

Czytaj Więcej……

Błonnik

Błonnik pokarmowy choć nie zawiera kalorii, gdyż nie jest trawiony przez człowieka i nie przynosi wartości odżywczych to jest nieodzownym elementem Naszej diety. Można śmiało powiedzieć, iż prawidłowe funkcjonowanie organizmu, szczególnie układu pokarmowego jest uzależnione od błonnika. W przeszłości błonnik uważano jedynie za ciała balastowe,gdyż sądzono że organizm praktycznie go nie wykorzystuje. Na chwilę obecną 

Czytaj Więcej……