Błonnik w diecie – znaczenie

Chcesz wzmocnić witalność i zdrowie, a przy tym zadbać o prawidłową sylwetkę? Pomyśl o swoim układzie pokarmowym jak o silniku Twojego organizmu. By działał bez zarzutów Twój silnik każdego dnia potrzebuje błonnika i wody. Bez nich Twój organizm zablokuje się i będzie zwiększać rozmiar! Błonnik wpływa na wiele ważnych funkcji organizmu, które wspierają kondycję Twojego ciała: 

Czytaj Więcej……

Tabele kalorii

Tabela kaloryczna to idealne rozwiązanie dla osób chcących znać ilość kalorii w produktach spożywczych. Świadomość odżywiania jest bardzo ważna, gdyż dzisiejsza żywność może nam sprawić wiele nieprzyjemnych niespodzianek – duża wartość kaloryczna i niska wartość odżywcza. Takich produktów zdecydowanie powinno się wystrzegać. Tabela kalorii zapewne ułatwi zmagania z utrzymaniem prawidłowej sylwetki i wagi. Poniżej przedstawiamy tabele kalorii zawartych 

Czytaj Więcej……

Rozliczamy kalorie

Liczenie kalorii powinno być nieodzownym elementem żywienia każdego człowieka, nie tylko podczas diety odchudzającej. Codziennie musimy dostarczać organizmowi energii pochodzących z pożywienie, ale niestety musimy zwracać uwagę na ilość zjadanych kalorii. Jeśli będziemy systematycznie będziemy dostarczać ich w nadmiarze to niestety sami doprowadzimy się do stanu nadwagi, lub co gorsza otyłości. Jednak nie nakłaniamy do 

Czytaj Więcej……

Zioła i Rośliny

Niektóre rośliny, a w szczególności zioła mają korzystne działanie na organizm człowieka. Od wieków znane są ich dobroczynne właściwości, a w niektórych przypadkach nawet cechy lecznicze. Dlatego warto wprowadzać do swojej diety zioła. Poniżej przybliżamy te rośliny z którymi warto się „zaprzyjaźnić” i stosować regularnie, aby przynosiły zamierzone rezultaty. Choć czasami ciężko wprowadzić to w 

Czytaj Więcej……

Białko, czyli proteiny

Białko powinno być istotnym elementam każdej diety. To właśnie z protein zbudowane są komórki ciała, które bezustannie regenerują się (obumierają i powstaja nowe).Białka (proteiny) mogą być zbudowane z 22 aminokwasów z czego 8 z nich organizm nie potrafi sam wytwarzać, a zatem muszą być dostarczane z pożywieniem. Proteiny zaspokajają głód znacznie skuteczniej niż węglowodany lub tłuszcze, a w 

Czytaj Więcej……

Najlepsza pora na herbatę?

Herbata już od wieków stawała się filarem wielu kultur. Rozwój handlu i picie herbaty w celach towarzyskich w naturalny sposób przyczyniało się do nawiązywania stosunków czy zawierania przyjaźni. Szczególnie na Dalekim Wschodzie picie herbaty traktowane jest jako klucz do dobrego zdrowia, szczęścia i mądrości. Jeśli chcesz włączyć herbatę do swoich codziennych przyjemności to staniesz przed 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina PP – niacyna

Witamina PP to jeden z niezbędnych dla zdrowia składników. W krajach rozwiniętych bardzo rzadko występują jego niedobory, ale z drugiej strony, jest on stosowany w leczeniu przypadłości występujących najczęściej właśnie w nowoczesnych społeczeństwach. Znaczenie witaminy PP dla organizmu i zdrowia Mózg człowieka, podobnie jak jego układ nerwowy, potrzebuje witaminy PP, aby móc prawidłowo pracować. Niacynę 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina K

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje przede wszystkim w zielonych roślinach, dlatego rola, jaką pełni ona w organizmie, stanowi ważny argument za wzbogacaniem diety w warzywa. Znaczenie witaminy K dla organizmu i zdrowia Przede wszystkim witamina K jest niezbędna dla właściwej krzepliwości krwi oraz bierze udział w procesie powstawania kości. Pełnienie tych 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina H – biotyna

Nazwa biotyny pochodzi od greckiego słowa bios oznaczającego życie. Określenie to odzwierciedla dużą liczbę procesów biologicznych, w jakich bierze udział witamina H. Ponadto biotyna jest przykładem witaminy, której możemy sobie dostarczać w inny sposób, niż tylko z pożywieniem. Znaczenie witaminy H dla organizmu i zdrowia Biotyna jest współodpowiedzialna za prawidłowe działanie tarczycy, układu odpornościowego, a 

Czytaj Więcej……

Encyklopedia: Witamina D – cholekalcyferol

Ludzie w każdym wieku potrzebują witaminy D, aby mieć zdrowe kości. Warto o tym pamiętać tym bardziej, że niedobory tego składnika wciąż są niestety dość powszechne. Znaczenie witaminy D dla organizmu i zdrowia Podstawową funkcją witaminy D w organizmie, jest kontrola procesów wpływających na wchłanianie i dostępność wapnia i fosforu, czyli minerałów, które wchodzą w 

Czytaj Więcej……